Friday, 1 March 2013

Pemenang Cabutan bertuah Alisa's E-Shop

Bismillah...
Maka diumumkan pemenang bagi cabutan bertuah Alisa's E-Shop ialah:

IKINKIM KHALIL

dan hadiah saguhati pula:

MAISARAH AHMAD MOKHTAR


NURINA HIDAYAH

TAHNIAH pada semua pemenang!!!!


~LAA
3 Proses Dalam Kelahiran BayiProses kelahiran bagi manusia dikategorikan kepada 3 tahap. Pada peringkat pertama, uterus bermula berirama pengecutan peningkatan yang berterusan dalam kekuatan dan kekerapan, beransur-ansur melebarkan dan penjarangan serviks. Semasa peringkat kedua, bayi pas dari uterus, melalui serviks dan saluran kelahiran. Dan pada peringkat ketiga, menarik uri daripada dinding uterus dan ditinggalkan melalui saluran kelahiran.

KELAHIRAN SEMULA JADI:
(A) peringkat pertama: Pengecutan

Satu kelahiran semulajadi adalah bermula dengan permulaan pengecutan uterus. Kekerapan dan tempoh pengecutan ini berbeza dengan individu. Permulaan persalinan boleh jadi mengejut atau beransur-ansur, dan adalah ditakrifkan seperti aktiviti uterus yang tetap dalam kehadiran servikal pendilatan.

Pada masa pengecutan, otot-otot panjang uterus akan bermula mengecu dari atas hingga ke bawah uterus. Pada akhir penguncupan, otot-otot berehat jadi lebih pendek daripada pada permulaan penguncupan. Ini menyebabkan serviks ke atas kepala bayi.

Satu permulaan yang beransur-ansur dengan perubahan servikal yang perlahan ke arah 3 cm (hanya lebih 1 inci) kekembangan adalah dirujuk sebagai "latent phase". Seorang wanita adalah dikatakan "active labour" apabila pengecutan telah menjadi tetap kekerapan dalam (3-4 dalam masa 10 minit) dan kira-kira 60 saat dalam tempoh. Serviks perlu memendekkan (menghilangkan) di hadapan ia boleh beliak; untuk ibu-ibu yang pertama kali melahirakan bayi, proses ini amat meletihkan dan menawarkan hati masa. Pengecutan kini berkuasa ditemani oleh servikal penghapusan dan kekembangan lebih besar daripada 3 cm. Buruh boleh bermula dengan satu pecahnya pundi amnion, dipasangkan amnion dan korion ("memecahkan air"). Pengecutan akan mempercepatkan dalam kekerapan dan memperkukuhkan. Di "tahap perubahan" daripada 8 cm–10 cm (3 atau 4 inci) kekembangan, pengecutan sering datang minit-minit setiap dua dan adalah lazimnya berpanjangan 70–90 saat. Peralihan kerap dianggap sebagai paling mencabar dan dalam untuk ibu. Ia adalah juga fasa paling pendek.


Tempoh kelahiran adalah berbeza bagi individu berlainan, tetapi pada umumnya, 13 jam adalah untuk wanita memberi kelahiran anak sulung ("primiparae") dan 8 jam untuk wanita yang telah mempunyai pengalaman meliahir anak.


(B) Peringkat Kedua: Pengangkutan
Pada peringkat kedua, bayi ditinggalkan daripada uterus melalui vagina dengan bantuan pengecutan uterus bersama usaha sendiri ibu itu. Ramai wanita yang menyifatkan sebagai serupa dalam sensasi untuk menegangkan untuk mengusir sebuah pergerakan usus besar. Ketentuan ini peringkat boleh dinilai oleh Malinas berjaya.

Panjang peringkat kedua berbeza-beza dan mungkin terjejas oleh sama ada seorang wanita telah memberi kelahiran di hadapan, kedudukan dia adalah di dan mobiliti. Panjang peringkat kedua sepatutnya diberi panduan oleh keadaan fetus dan kesihatan ibu. Masalah-masalah boleh jadi menghadapi pada peringkat ini akibat sebab-sebab keletihan yang seperti maternal, hadapan kepala lapik bayi mara sebaliknya bagi ke belakang (bayi posterior), atau sangat jarang sekali, kerana bayi kepala tidak sesuai sebenarnya ke dalam pelvis ibu (Ketidakseimbangan Cephalo-Pelvic (CPD)). CPD yang Benar adalah dengan lazimnya melihat pada wanita dengan riket dan tulang mencacatkan penyakit-penyakit atau kecederaan, serta had-had masa sembarangan meletakkan tahap kedua oleh penjaga-penjaga atau kemudahan-kemudahan perubatan.

Amalan meninggalkan tali pusat untuk melepaskan dengan semula jadi dikenali sebagai satu Lotus Kelahiran.


(C) Peringkat Ketiga: Placenta(tali pusat)

Pada peringkat ini, placenta akan keluar daripada uterus ibu itu. Pada peringkat ini, placenta tidak sepatutnya ditarik keluar daripada uterus seseorang ibu oleh orang yang tidak profesion, jika tidak, placenta itu berkemungkinan besar akan pecah atau tidak dapat ditarik keluar dengan sempurna dan seluruh. Placenta mesti dikeluarkan dengan sempurna dan seluruh, kerana bahagian placenta yang tertinggal akan menyebabkan postpartum bleeding atau infection. Selain itu, ibu digalakkan untuk menjalankan breastfeeding kepada bayi baru dilahirkannya. Ibu biasanya akan kehilangan sekurang-kurang 500 mL (2 buah piala) darah. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute