Thursday 27 September 2012

Air liur meleleh..tak dapat ketagih..Owh Mandai!!

Salam..
Tadi aku dapat kol dari adik kata nak balik jaybee..huhu..alangkah jelesnya aku..kalau tak kerana aku ni dah sarat..mesti aku pun ikut sama balik umah mama..nape beriya sangat nak balik..pahadal baru je balik cuti lama masa raya hari tu kan...sebabnya...minggu lepas mama kol kata mama ada buat mandai 1 bekas besar..huhu...kalau nak balik la...UWAAA!!!!!!!!!!!! MANDAI OH MANDAI..dah sembilan bulan aku mengidam..dan skarang baru mama dapat buat..itu pun aku tak dapat rasa..uwa!!!! =(

Mesti korang tertanya - tanyakan ape mandai tu..huhu...nak tau ape benda tu???
V
V
V
V
V
V
Inilah mandai...kalau pekena dengan nasik panas..perghhhh!! Nikmatnya..lagi sedap dari ayam wei..x yah dah campur lauk lain.. Ha..Apo?...korang tak tau gak mandai ni diperbuat dari ape..? Mandai ni diperbuat dari..........
V
V
V
V
V
Cempedak????!!!! Bukan cempedaknye..dari kulit cempedak...huh? camne lak korang leh makan kulit cempedakkan..huhu..itulah untungnya lahir dari kacukan yang bercampur2 ni..aku ni berdarah kacukan sabah, indon, banjar dan belanda...oleh yang demikian macam2 budaya dan masakan yang pelik2 yang masih mama dan papa amalkan..Mandai ni adalah masakan dari orang banjar...hanya orang yang pernah makan mandai ni je yang tau betapa nikmatnya makan benda ni dengan nasi panas..hehe..

Nampaknya tak dapat ler aku menikmati mandai ni..kecuali kalau mama datang bawak dari jaybe nanti..harap2 org dalam pantang boleh ler makan mandai ni ..boleh jadi lauk berpantang selama 44 hari nanti...hehehe..

Note: makin tengok makin berkeroncong perut nih..mak ai..lapo la pulak..

sape yg nak tau asal usul mandai ni, sila la baca info yg dipetik kat bawah:

Mandai Basang; Goreng Kulit Cempedak


Dalam kebudayaan Banjar juga mengenal berbagai macam jenis makanan dan minuman, masakan yang ada di daerah Kalimantan Selatan biasanya unik dan menyesuaikan dengan bahan makanan yang ada di sekitar. Seperti jenis masakan yang satu ini, namanya Mandai Basang atau kulit buah Tiwadak (cempedak) yang digoreng. Orang Banjar menyebut kulit cempedak sebagai mandai ada juga yang menyebutnya dami. Banyak orang yang bingung dan tidak tahu dengan masakan dari kulit cempedak ini, bahkan ada beberapa kenalan saya yang tidak pernah memakan mandai ini padahal lahir di Banjarmasin. Rata-rata komentarnya ketika sudah merasakan “ai nyaman lah sakalinya” (ah enak ternyata), entah kenapa ada saja orang Banjar atau orang yang sudah lama tinggal di daerah Kalimantan Selatan yang tidak tahu jenis makanan ini.
Mandai sudah lama dijadikan lauk alternatif bagi orang Banjar, kalau hanya mengingat untuk memakan buahnya kebanyakan orang tidak terpikir untuk memanfaatkan kulitnya. Sebelum diolah, kulit cempedak dikupas bagian luarnya sehingga tampak putih kemudian dibersihkan. Nah, bagian inilah yang disebut mandai atau dami tadi, setelah menjadi mandai biasanya tidak bisa langsung digoreng tetapi harus direndam lebih dulu di dalam air selama beberapa jam. Lamanya merendam tergantung yang punya niat memasak, seperti mandai di rumah saya sudah sebulan masih saja direndam karena tidak tiap hari memakannya. Dengan direndam ini daging mandai akan menjadi lunak sehingga saat digoreng nanti lebih mudah dan hasilnya lebih enak seperti menggigit daging.
Berikut ini resep sederhana untuk memasak mandai:
Bahan : kulit cempedak yang sudah dibersihkan (mandai), minyak goreng
Bumbu : brambang/bawang merah, bawang putih, lombok merah/hijau, garam. semua bumbu secukupnya.
Cara membuat :
  • kulit cempedak yang sudah dibersihkan dipotong-potong, besarnya tergantung keinginannya ada yang suka potongan besar ada juga yang kecil-kecil.
  • bumbu-bumbu dikumpulkan kemudian dihaluskan bersamaan.
  • campurkan mandai tadi ke dalam bumbu, dioles-oles atau cara apa saja yang penting mandai dan bumbu menyatu.
  • panaskan minyak goreng, tunggu sampai panasnya merata agar menggoreng mandainya mudah.
  • yang terakhir gorenglah mandai di dalam minyak yang sedang panas-panasnya untuk mendapatkan hasil yang aduhai :)
Cara menyajikan mandai sama seperti menyajikan lauk lainnya, cukup dihidangkan di dalam piring sudah bisa dinikmati oleh seluruh keluarga, apalagi dimakan dengan nasi panas, uma ai nyaman banar !! tapi bagi yang punya penyakit maag kambuhan hati-hati jangan kebanyakan :)
mandai.jpg
Kada Ulun Biarakan Budaya Banjar Hilang di Dunia !


Berpantang dengan set ape yer kali ni..?

Salam..
Pagi ni terbaca entri fiza pasal set bersalin. baru teringat yg belum lagi beli set bersalin tuk beranak kali ni....almaklum lah aku ni kalau pantang tu sorang2..takde sape la yang nak uruskan ..so kena lah pandai2 cari set berpantang sendiri..dan kenalah rajin nak memantangkan diri sendiri...hehe..hari tu plan nak beli set bersalin NR..tapi aduhai..harganya sampai nak terkoyak poket den..haha...macam tak cukup budget je.. mana nak beli elektrik breast pump lagi, dengan duit tuk mak bidan urut..maka kenalah aku pertimbangkan balik tuk beli set NR tu..

Pengalaman  bersalin pertama dulu..aku amik set bersalin lengkap Air Mancur...produk ni mama dan adik aku pakai..tapi..disebabkan bahan2 dia JAMU kan..menyebabkan badan kita panas...biler BF baby..kena lak Kuning..huhu..dah la kena kuning pada hari yg ke 14 lepas lahir..sian Huda masa tu..admitted hospital kena duk bawah lampu tu sorang2..tiap2 malam aku nangis cium baju dia...sob..sob..sob..=(  dan tuk bersalin kali kedua aku reject Air Mancur..aku guna Set Bersalin Afiat lak...


Untuk yang kedua ni Husna tak kena kuning...mmg best la yang tuk mandian dia..n minyak sapu tu..tapi aku ni jenis malas dan tak suka makan ubat..alamatnye banyak ler yg berlebihan...ubat tak makan ..minyak tak abis..pendek kata semuanya berlebihan..maka aku bagi adik aku pakai masa dia bersalin anak kedua hari tu..


So lepas bertanya dan survey2 duit dalam poket dan long termnya usage..aku rasa aku decide nak amik Shaklee..sbb trial pack tuk berpantang dia agak berbaloi harganya dan sesuai dengan poket aku..yang lagi penting aku leh sambung makan walau selepas berpantang...takde la pembaziran..ehehhee..untuk tapel, param, dan segala macam yang lain, akan aku beli berasingan di kedai2 jamu yang berhampiran..karang tak pakai ade mak aku jerit masa dia datang melawat aku nanti..hehe..nak tak nak kena gak pakai..org tuakan..mesti pentingkan amalan tradisional ni..

Mak Bidan aku dah booking..tunggu masa je lagi..aku guna je bidan yg sebelum ni mmg slalu urut aku..charge dia boleh la tahan, package mengurut, mandi baby, cukur rambut baby, bertungku, berbengkung dan yang lagi best dia siap masak skali makanan berpantang tuk aku.. Kak Mimi yang comel..sape2 yang nak contact Kak Mimi ni boleh la kol dia direct kat no ni : 013-6778381...(promote ni..jgn lupe bagi diskaun tuk eza tau!)

~LAA




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute